Leírás
Kapormag / Dill seed Botanikai név : Anethum graveolens Család: Apiaceae Főbb összetevők: karvon és limonén (75-90%), p-fellandrént (56,5%), a kapor-étert (20,8%) Növényi rész: magok Származási hely: Nyugat-Ázsia Feldolgozási módszer: gőzdesztilláció Szín: enyhén sárgás-világosbarna folyadék, Aroma: friss, fűszeres illatú, amely gyengéd, meleg és fűszeres. Jól kombinálható: jól használható más fűszerolajokkal, elemi, borsmenta, lime, citrom, narancs, bergamott, kömény és szerecsendió A kaprot, tudományos nevén Anethum graveolens, több száz éve használják kulináris és gyógyászati célokra. A magok és a levelek egyaránt használhatók. Amellett, hogy erős, csípős, étvágygerjesztő ízt ad, számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik, amelyek elsősorban bizonyos monoterpéneknek nevezett vegyületekből, valamint flavonoidokból, ásványi anyagokból és bizonyos aminosavakból származnak. A kapor lehet évelő vagy egynyári gyógynövény, attól függően, hogy a világon hol termesztik. Ezt a gyógynövényt szinte minden kontinensen, eltérő mértékben használják. Leveleit és magjait leggyakrabban fűszerként használják ételek ízesítésére. Minden részét, beleértve a szárat, a virágot és a magvakat, a kapormag illóolaj előállításához használják. A kapor virágai sárgák, lapított formában nőnek. Gyakori használat: • Emésztési problémákra használják, szélhajtó, jól működik székrekedés, étvágytalanság és emésztési zavarok esetén • Oldja a szorongást, a stresszt és a depressziót • Minimálisra csökkenti az íny és a fogak károsodását • Támogatja az idegrendszer egészséges működését • Immunrendszer erőstő hatása van Figyelem: Használat előtt hígítsa fel, csak külső használatra. Egyes egyéneknél bőrirritációt okozhat; használat előtt bőrpróba elvégzése javasolt. A szembe jutást el kell kerülni. ————————————————————————————————————————————— Megjegyzés: Ez az oldal tájékoztató jellegű. Az illóolajok használata nem helyettesíti az orvosi kezelést és nem ajánlott öngyógyításra. Terhesség, szoptatás ideje alatt, betegség esetén kérje háziorvosa és/vagy szakképzett természetgyógyász, aromaterapeuta véleményét. ————————————————————————————————————————————— Tárolás: Hűvös és száraz helyen, közvetlen hő- és fényforrásoktól védve, állandó hőmérsékleten, maximum 20-25 fokon, függőleges helyzetben ajánlott. Gyermekektől elzárva tartandó. —————————————————————————————————————————————