Leírás
Szegfűbors / Allspice Botanikai név: Pimenta officinalis Család: Myrtaceae Főbb összetevők: eugenol: 60-80% Növényi rész: éretlen bogyók Származási hely: Jamaica Feldolgozási módszer: gőzdesztilláció Szín: Aroma: fűszeres Jól keverhető: citrusokkal, fás jegyekkel Íze a borséra emlékeztet, illatában mintha a szegfűszegé, a szerecsendióé és a fahéjé keveredne. Ráncos héja sötét- vagy vörösesbarna, illata aromás, íze gyengén égető. A növény illóolajat (eugenol, cineol, fellandrén, kariofillén), zsírosolajat és gyantát tartalmaz. A magokból sajtolt olaj 70%-a eugenol: ez van a szegfűszegben, a fahéjban és a szerecsendióban is, ez az olaj ad jellegzetes ízt a Chartreuse-nek és a többi, évszázadok óta vele ízesített likőröknek. Teája gyomorgyengeség és felfúvódás megszüntetésére használható. Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatása is ismert. A népi gyógyászatban borogatásokban az ízületi gyulladások enyhítésére használták; bár, mivel tannint tartalmaz, irritálhatja a bőrt, ha közvetlenül hozzáér. Figyelem: Használat előtt hígítsa fel, csak külső használatra. Egyes egyéneknél bőrirritációt okozhat; használat előtt bőrpróba elvégzése javasolt. A szembe jutást el kell kerülni. ————————————————————————————————————————————— Megjegyzés: Ez az oldal tájékoztató jellegű. Az illóolajok használata nem helyettesíti az orvosi kezelést és nem ajánlott öngyógyításra. Terhesség, szoptatás ideje alatt, betegség esetén kérje háziorvosa és/vagy szakképzett természetgyógyász, aromaterapeuta véleményét. ————————————————————————————————————————————— Tárolás: Hűvös és száraz helyen, közvetlen hő- és fényforrásoktól védve, állandó hőmérsékleten, maximum 20-25 fokon, függőleges helyzetben ajánlott. Gyermekektől elzárva tartandó. —————————————————————————————————————————————